Kom ind i stalden

Forside / Kom ind i stalden / Koens livshistorie

Alle de køer, vi har på Klovborg, samt de andre gårde, er af racen "Jersey".

Jerseykoen er god til mælkeproduktion, bl.a. fordi dens mælk indeholder mere fedt, protein, flere mineraler og vitaminer end andre køers mælk gør.

Koen er det væsentligste element i produktionen på Klovborg - gode køer er lig med godt og meget mælk, og der med et godt grundlag for indtægt. Derfor er det også vigtigt for os, at den enkelte ko har det godt og trives.

En ko lever ca. 4 - 5 år, og det efterfølgende beskriver de forskellige stadier i en kos liv.

I stalden bliver der holdt øje med, hvornår de enkelte køer er i brunst, ved hjælp af HEATTIME og dermed klar til at blive insemineret. HEATtime er et halsbånd som registrerer koens aktivitet og er dermed bedere end os mennesker til at finde det rette brunst tidspunkt.

Herefter kommer der en "Inseminør", og fører sæd fra en tyr ind i koen. De køer, der er i brunst, bliver samlet, så de er klar til inseminøren, der stort set kommer hver dag. Sæden, som koen skal have, opbevares under køl (frost) under transporten.

Inseminøren renser først endetarmen på koen. Derefter føres sæden ind i koen. For at kunne styre det hele bliver alle dataer på koen og på sæden registret på en lille computer, og bliver senere overført til Klovborgs computer, hvor vi så kan følges med i, hvornår de enkelte køer er blevet insemineret, og dermed også hvornår de skal kælve.

En ko går i ni måneder inden den skal kælve. I den sidste tid går de i "Goldstalden", hvor de så kælver.

Koen er i gang med at kælve, hvilket den for det meste klar selv.

Så er der kommet endnu en kalv til bestanden på Klovborg

Efter tre dage sammen med moderen bliver kalven flyttet over i klavestalden, hvor den så går til den er ca. 3½ måned. De mindste kalve går enkeltvis, sådan man bedre kan holde øje med, hvor meget de får at spise, samt hvordan de udvikler sig. Kalvene bliver fodret med erstatningsmælk samt hø og kraftfoder.

Fra "vuggestuen" bliver kalvene flyttet over sammen med andre større kalve, eller bliver flyttet ud på nogle engarealer, hvor de går og græsser Når Kalvene er ca. 1 år gammel, er de selv klar til og blive i insemineret, og så er den blevet til kvie (en ko der ikke har født) Kvierne bliver flyttet fra Klovborg og til Fossevangen, hvor de går til de skal kælve. Tre dage efter koen har kælvet bliver den flyttet over i løsdriftsstalden, hvor den så begynder at blive malket.

En ko kælver i gennemsnit 3 gange i sit liv, og derefter bliver den slagtet.