Alt det andet

Forside / Alt det andet / Egholm

Egholm projektet.

Fra 2023 har vi lejet næsten 300 ha. Græsjord af Egholm Vestergaard. Egholm er en ø beliggende mellem Ålborg og Nørresundby i Limfjorden, og dermed er omkostningerne ved traditionel markdrift blevet for store. Derfor besluttede Jens Thomsen, som ejer Egholm Vestergaard at lægge hele arealet ud med græs i 2022 , og dermed afsat nogen CO2 kvoter til Ålborg lufthavn.

Arealet kræver afgræsning for at kunne opfylde forpligtelserne til lufthavnen, og her kom vi ind i billedet, da de mange krydsningsdyr, der kommer, nu skal fodres så billigt som muligt. Der har været en del af dem i Vildmosen, men her ønsker staten at inddrage dem i årene som kommer. De arealer ligger dog meget tættere på os, men det nytter ikke hvis de ikke er til rådighed.

Det er en større opgave, vi er i gang med, da der ingen brugbare hegn var, så der skal sættes ca. 35 km. hegn for at have styr på dyrene i hele område. Der kommer en masse turister til øen for at nyde naturen, hvorfor der er opsat en hel del klaplåger, så der er åbenhed i hele området.

Når alle hegn er sat op vil der blive 10 folde med mellem 10 og 40 ha., hvor vi så roterer dyrene med 2 til 4 dages mellemrum. Herved får de nyt græs med jævne mellemrum, hvilket kaldes holistisk afgræsning. I år er der lidt over 300 dyr på øen, næste år forventer vi, at der kan være 600 dyr, hvilket passer meget godt med behovet.

Dyrene som afgræsser er både han og hun køn, men tyre er studet (kastreret) for at der kan være ro i flokken, og derfor er der ikke nogen fare ved at gå ind i flokken. Meningen er, at de skal afgræsse så længe som muligt og så på stald 2 -3 måneder til slut, hvor vi fodrer dem med meget stivelse. Dermed bliver de optimeret med det som kaldes intramuskulær fedt, og dermed noget virkeligt godt kød. Navet på produktet er Premium Kvier, hvor der så er nogle krav til vægt, alder samt klassificering.

Lars Pedersen